ABC i ord og bilder - runde 2 # bokstaven A

abc runde 2 logoJeg har tenkt å prøve meg på denne runden av ABC som Petunia holder styr på
Var ikke med i fjor, men var innom mange blogger for å lese hvordan de tolket de ulike bokstavene, og det var moro.

Det går kort og enkelt ut på dette:

*Hver fredag blir det lagt ut en ny bokstav på ABC bloggen her . Ønsker man å delta, står man fritt til å vise frem bilder og skrive noen ord om ting man forbinder med ukens bokstav.
Bilder og tekst må ha noen med den aktuelle ukens bokstav å gjøre.

Hvor mange bilder eller hvor mye tekst du publiserer på egen blogg er opp til en selv.
Bildene skal være egne eller man har fått tillatelse til å låne dem.
*Innlegget på bloggen skal linkes til Petunias blogg


Man starter så klart med alfabetets første bokstav athumb5.

Det første ordet jeg tenkte på var avstand.

kart 

(bildet lånt fra norgeskartet)

Grunnen til det er rett og slett den at når jeg og barna bor midt i Norge og mannen bor sørafor i Lillestrøm pga oppstart av ny butikk så merker man det at Norge er ett langstrakt land og at det er avstander. Det tar tid å komme seg fra a til å i Norgesland det er nå helt sikkert.
Har man planer om å reise ett sted så må man planlegge. For skal man kjøre så bruker man hele dagen og skal man ta fly må man også nesten regne med at hele dagen går for å komme seg fram - korrespondanse er ett fremmedord.


Nei som en trøst på grunn av avstand så koser jeg og barna oss med ei
 abc 006 
Navnet appelsin er lånt fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. Fra 1500-tallet er planten kjent i Europa som prydbusk, mens fruktproduksjon startet i Europa på begynnelsen av 1800-tallet.

Noen forskere hevder at appelsinen stammer fra området mellom det sørvestlige Kina og nordøstlige India, mens andre igjen holder en knapp på området mellom det sørlige Kina og Vietnam. I appelsinens historie er det antagelig snakk om såkalte sure eller bitre appelsiner (Citrus aurantium) helt fram til 1400-tallet. Eksempler på slike appelsiner er pomerans og bergamotorange. Begge er nærmest uspiselige, men brukes til eteriske oljer, til sukat, marmelade og som podeplanter for andre sitrusfrukter.

Appelsin deles gjerne inn i to hovedgrupper kalt blond og rød. Blonde appelsiner har et gult fruktkjøtt. Røde appelsiner har et mer eller mindre rødt fruktkjøtt. Det finnes mange forskjellige appelsinvarianter, noen dyrkes for ferskvarekonsum, mens andre dyrkes bare for å lage juice. Over en tredel av produksjonen går til juiceproduksjon. Appelsin er verdens viktigste trefrukt.

Bruksområder:

Appelsin spises naturell eller presses til juice. Appelsin har et rikt anvendelsesområde og brukes til salat, fruktsalat, saus og garnityr, til pynt på smørbrød, is eller marmelade. Ved bruk av skallet til marmelade er det viktig å skrubbe dette først for å fjerne rester av voks.

Egenskaper:

Appelsin har et høyt innhold av C-vitamin (40-80 mg pr. 100 g avhengig av sort, m.m.) samt rundt 13 andre vitaminer i mindre omfang. Dessuten et betydelig innhold av mineralerne fosfor, jern og kalium. Generelt kan man si at appelsiner kommer som sendt fra himmelen i årets mørke måneder.

Denne måneden har Petunia fått til ett samarbeid med fotoverden. Det er verdt å ta turen inn dit.

13 kommentarer

Lille Rosin

27.sep.2009 kl.13:52

Veldig hyggelig blogg du har. Kost meg masse.

Ha fortsatt en fin söndag.

HildeS

27.sep.2009 kl.14:13

Så moro at du ble med da. Og jada, jeg vet jo alt om avstander mellom her og det sentrale østland. Ikke så moro, men det er gudskjelov bare for en periode for deres vedkommende..

Gleder meg til å følge ABC runden din..

Marita

27.sep.2009 kl.14:33

Ja fra sør til nord er det langt, men jammen er det langt på tvers også og ut i distriktene.

Petunia

27.sep.2009 kl.14:44

Hjertelig velkommen til ABC i ord og bilder!

At Norge er et land med lange avstander, har du helt rett i.

Jeg bor veldig sentralt da, rett utenfor Bergen sentrum. Ca 15 minutter til nærmeste flyplass og omtrent like langt inn til sentrum, så jeg skal ikke klage. Alt jeg trenger har jeg i nærheten, men jeg forstår jo godt hvordan du ha det med mannen langt borte.

Det artige med bloggene da, er at det gjør avstandene så kort. På en liten bloggrunde som jeg har nå på ABC deltakerne, så er jeg det ene øyeblikket langt nord, så en tur innom Gjøvik, for så reise videre helt sør i landet og også en svipptur innom Danmark!

Appelsin er kanskje en mager trøst for at pappe er borte, men godt er det i alle fall!

Tenk før i tiden, da appelsiner nesten ble sett på som lørdagsgodt og noe man knapt fikk til påske.

Litt annerledes i dag, ja!

Takk for et innholdsrikt A innlegg!!!

Hulter til Bulter - Margrethe

27.sep.2009 kl.20:53

Koselig innlegg. Har tittet rundt på bloggen din, og den er vel verdt flere besøk.

Ellen

27.sep.2009 kl.21:15

For et flott A-innlegg!! Jeg er også med for første gang på denne bokstavleken og har via den forrige runden vært innom mange flotte blogger.

Takk for kommentaren på bloggen min.

Ønsker deg en flott uke!

Anette

27.sep.2009 kl.21:51

Lange afstande kan være anstrengende - kan godt forstå du er nødt til at planlægge det i forvejen. Kan man holde til at køre så langt på én dag? Jeg vil også ønske dig en god uge.

sologbolig

27.sep.2009 kl.22:12

Flott A-bidrag. Ja, det er i hvertfall sikkert at i Norge er det store avstander. Mine barn har sin farmor og farfar i Finnmark, vi bor på Vestlandet, så det har ikkje blitt så mye besøk som vi kunne ha ønsket opp gjennom årene. Ha ein fin kveld

Margrethes hus og hage

27.sep.2009 kl.22:27

Hei! Og takk for kjempekoselig hilsen :)

Avstand vet man litt om når man har familie og venner i andre deler av landet! Det er et langt, variert og vakkert land vi bor i!

God man kan kose seg med en appelsin ;p

Ønsker deg en fin start på uken :) Hilsen Margrethe

Qehenne

28.sep.2009 kl.08:47

Så koselig blogg du har, og veldig fint ABCinnlegg. Nå skal jeg surfe litt rundt på bloggen din og gjøre meg litt mere kjent. Takk for koselig kommentar hos meg.

Madame

28.sep.2009 kl.09:05

Det var spændende at læse, ja Norge er et langstrakt land med store afstande. Jeg bor i Danmark og har helt været oppe på Nordkap :-)

God mandag til dig!

Strikkebesta

28.sep.2009 kl.22:46

Hei, kjekt å lese grundig info om appelsiner, som er ei fantastisk god frukt, særleg den vi får frå desember til april:) Avstand kjenner eg også på med born og borneborn i Oslo, medan resten av familien bur på Sunnmøre.

Turid

29.sep.2009 kl.00:27

Avstand .. ja det er ikke alltid like enkelt. Nypresset appelsinsaft er noe av det beste som finns. Spennende blogg du har.

Skriv en ny kommentar

hits