ABC i ord og bilder


Baking er ordent som ramlet ned for bokstaven B. Rett og slett fordi jeg storkoser meg når jeg er på kjøkkenet og kan bake. Nystekte brød og boller er jo bare helt nydelig.


boller 





 





Legger gjerne inn oppskriften på disse bollene en gang til jeg for de er bare så nydelige og luftige.

Boller
50 gram gjær
150 gram margarin eller smør
5 dl melk
200 gram kesam eller cottage cheese
1 dl sukker
1/2 ts salt
3 ts malt kardemomme
1-2 dl rosiner
ca 1.6 liter mel

Smelt fettet, tilsett melken og varm væsken til 37 grader.
Rør evn ut gjæren i væsken om du bruker løsgjær.
Tilsett resten av væsken, alt det tørre + kesam/cottage cheese (bør moses) og nesten alt melet.
Arbeid deigen smidig til den slipper bakebollen.
La den heve under klede til dobbel størrelse, ca 30 minutt.
Elt deigen smidig på bakebordet med resten av melet og del deigen i biter til så store/små du vil ha bollene.
La bollene heve under klede til dobbel størrelse (30-40 minutt)
Pensle dem med det du bruker til vanlig: vann, melk eller egg.

Stekes midt i ovnen ved 250 grader i 5 - 10 minutter, alt avhengig av din ovn.

Antall: avhengig av hvor store du baker dem, fra 30 - 40 stykker vil jeg anta.


Og som en verdig avrunding på bokstaven B så må jeg ha med ordet banan.

banan 003


Banan kommer opprinnelig fra det tropiske Sydøst-Asia, og er en av våre eldste kulturplanter. Portugisiske sjøfarerer brakte bananen til Kanariøyene, og spanjolene brakte den videre til Mellom-Amerika. Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt og Norge har importert bananer siden 1905. Det finns to grunnsorter av bananer, vanlig fruktbanan og kokebanan. Innen disse to hovedsortene finns det mange forskjellige typer banan. Bananer høstes umodne og skipes i spesialskip til Europa. Deretter modnes bananen frem i egne bananmodnerier før de sendes på markedet.

Bruksområde

Banan spises mest naturell, som mellommåltid eller dessert. Kan også brukes som pålegg, i fruktsalater, til kakefyll, som babymat og stekt som tilbehør til middagsretter. Banan smaker spesielt godt i kombinasjon med sjokolade som for eksempel bananasplitt.

Egenskaper

Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre fruktslag, og er dermed velegnet for å gi et energitilskudd. Banan er derfor ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen. Bananer inneholder mye fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. Bananer inneholder også A-, B- og E-vitaminer samt mineralene fosfor, kalium, jern og sink.
(sakset fra frukt.no)

Banankakeoppskrift
200 gram smør
4 dl sukker
4 egg
6 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 ts malt ingefær
2 ts natron
2 modne bananer - jeg bruker nesten 3
2 dl yoghurt med vaniljesmak

Evn melis til strøpynt.
På kaka her har jeg brukt stratossjokolade og melis.

Rør sukker og smør hvitt. Tilsett ett og ett egg og rør godt imellom. Bland det tørre. Mos bananene og bland det med yoghurten. Vend alt sammen. Hell i ei langpanne og stek ved 175 grader i nedre del av ovnen i 30 - 40 min.
banankake

Har du lyst til å lese flere løsninger på bokstaven B så ta turen inn hit på ABC-bloggen

Jeg har allerede hatt mange koselige stunder inne på blogger jeg aldri har vært før, og det er koselig. Det som er synd er at jeg dessverre ikke kan legge inn kommentar på enkelte av bloggene jeg besøker siden det er flere som ikke har åpnet for at alle kan legge igjen en kommentar.

22 kommentarer

sologbolig

03.okt.2009 kl.08:38

Flott B-innlegg. Ingenting er jo så godt som nystekt bakverk. Nammm ! ha ei god helg.

Marita

03.okt.2009 kl.09:03

Du frister. Selv har jeg tenkt å lage Bjørnebærkake idag. God helg.

HildeS

03.okt.2009 kl.09:07

Deilig med hjemmebakst, det er helt sikkert.. Blir vel lite av det den neste uka når du skal meske deg i badelivets gleder og kypriotisk natur. God tur!!

dorthe

03.okt.2009 kl.09:49

Åh jøsse her var jo mange gode oppskrifter:) Tror jeg låner den bolle oppskrift for den så virkelig god ut. Kanskje jeg må bevege meg ut i snø været å kjøpe cottage chees... ha en riktig fin dag:)

Margrethe - Hulter til Bulter

03.okt.2009 kl.10:15

Selvfølgelig; boller og brød og banankake. Og oppskriftene dine skal testes i løpet av helgen. Takk skal du ha for dem! Ha en smakfull helg.

ajende

03.okt.2009 kl.10:35

For en flott blogg du har.

Rimkogeren

03.okt.2009 kl.10:39

Bolleopskriften lyder fin. blot vil jeg droppe rosinerne. Apropos bananer. Prøv at lave en bolledej med grovmel, tilsæt meget modne mosede bananer :-)

03.okt.2009 kl.12:07

Så deilig ut den siste kaka. Jeg er håpløs til å bake boller, men kanskje jeg prøver din oppskrift;-)

Ha en fin helg!

TorAa

03.okt.2009 kl.12:09

Ja, dette var andre boller. Herlige.

Har du forresten smakt banan rett fra treet?

Det er godt det - en helt annen opplevelse enn de som er plukket umodne og sendt helt til oss.

Bananer stekt i smør, skjær de opp i skiver på langs, dryss gjerne på litt brunt sukker,

mens de er varme kan du gjerne også flambere. Ekte vaniljeis og knuste jordbær eller bringebær til er også herlig.

Turid

03.okt.2009 kl.13:05

Herlig, kan du ikke ta en tur her og bake litt :-) Det blir altfor lite av det i vårt hus.

anjoe

03.okt.2009 kl.15:10

Sissel, du burde have skrevet en advarsel ved dit navn hos Petunia, nemlig: Besøg ikke min blog, hvis du er lækkersulten!!!!

Flot bidrag til abc'en, men hvor min mave dog knurrer *LOL*

Petunia

03.okt.2009 kl.15:14

Jeg hadde bestemt meg for å bake i dag, men så kom giddaløsheten over meg og jeg duppet ned i sofaen med PC'en...

MEN!

Nå tror jeg at jeg må på kjøkkenet likevel. Skulle egntlig bake gulrotkake - verdens beste, men nå blir det nok andre boller;)

Henny

03.okt.2009 kl.15:28

Boller og banankage, ja tak! Og så kan jeg ikke lade være med at more mig over, at det hedder "nystegt" om bagværk på norsk. På dansk ville vi sige "nybagt". "Nystegt" ville vi kun bruge om kød og fisk eller ting, der er stegt på pande.

Randi

03.okt.2009 kl.16:03

Takk for gode oppskrifter og god helg!

Lasseivomma

03.okt.2009 kl.17:27

Hembakat bröd och aldeles särskilt bullar är väl ljuvligt. Blir hu´ngrig (sulten) av ditt inlägg.

amylin

03.okt.2009 kl.18:40

Baking er en fin b. Takk for oppskrifter, og jeg fikk veldig lyst til å bake litt i helga.

Pinnepenn

03.okt.2009 kl.20:14

Nam de bollene var veldig fristende, kanskje det blir litt baking på meg i helgen.

BirtH

03.okt.2009 kl.21:53

Her var det mye godt! Jeg får vann i munnen bare av å lese om det :-)

Takk for hyggelig kommentar på min blogg! God helg!

Linsky

04.okt.2009 kl.00:15

De bollene så kjempegode ut! :-D

Kriztella

04.okt.2009 kl.15:43

Tusen takk for kommentar på min A ;)

Flott B dette, har enda ikke somlet meg til å få lagt inn min B, men håper du titter innom når jeg har fått gjort det ;)

Material girl

04.okt.2009 kl.18:30

Mmmmmm!! Dette så godt ut! Elsker å bake, men blir så sjeldent jeg får tid sånt!! Hmmm, dårlig unnskyldning der kanskje... Men, flott b innlegg iallefall!!

Melusine

05.okt.2009 kl.14:56

Boller slår alltid godt an, og den banankaken er jeg sikker på min yngste datter ville likt - hun simpelthen elsker banankake!

Skriv en ny kommentar

hits