ABC - bokstaven D

d


Da er nok  en bokstav kommet (kom på fredag) og denne gangen er det dompap som  blir min D.
Satt på arbeidsrommet i går morges og skulle skrive om bokstaven D, og hadde egentlig planlgt å bruke dagsorden, men når slike flotte fugler dukker opp utenfor vinduet så må det jo bare bli det.
dompap 002  dompap 003
(bildene er ikke de aller beste siden de er tatt gjennom vinduet)

Dompap (vitenskapelig navn Pyrrhula pyrrhula) er en fugl i finkefamilien.
 Lengden er ca. 16 cm, og vekten er rundt 21 gram, altså på størrelse med de mindre trostefuglene.

Dompapen er lett å kjenne igjen når man først får øye på den. Hannen har rosenrødt bryst, blåsvart hette på hodet og oksegrå rygg. Hunnen ligner hannen, men har et gråbrunt bryst. Vingene har gråhvite bånd hos begge kjønn. Nebbet er kort og kraftig med skarpe kanter slik at den kan ta av skallet av frø og knopper.

Dompapen liker seg best i nåle- og blandingsskog, men også i parker og hager. Den bygger sine reder i busker og trær hvor den legger 4-7 egg. Eggene er blå-hvite med små, svarte prikker i den ene enden. Noen ganger besøker den folks hager og kan da ta for seg av knopper på f. eks. frukttrær, noe som gjør at enkelte ikke er så glad i den.

Arten danner ingen store flokker utenfor hekketiden og er oftest sett som et par eller familiegruppe.

Navnet dompap kommer av ordene «dom» (katedral) og «pap» (fader eller pave), på grunn av den kardinalrøde fargen på brystet.

Sang
Dompapen har ikke sang. Den har en enslig, vakker fløytetone, ikke noe mer. Men det fortelles at det tidligere skal ha hendt at fuglehandlere i Sør-Tyskland har lært opp små dompapunger til å synge. Metoden var å ta de små fugleungene fra reir og plassere dem i et bur i et mørkt rom. Flere ganger om dagen går så en fløytespiller inn i det mørke rommet og spiller noen enkle toner (noen ganger kan det være en fiolinspiller). Dette gjentas om og om igjen. Når dompapungene har hørt dette lenge nok blir fugleburet flyttet fra det mørke rommet og inn i et lysere hvor sola skinner inn. Gleden over å oppleve solskinnet og «våren» skal da etter sigende få de små dompapungene til å sette i å synge de tonene de tidligere har lært. Det er Mikkel Skjevrak som forteller om dette i boka Småfuglene våre
(fra wikipedia)

Jeg må jo denne gangen også ha med en frukt som begynner på D, og det vi hadde hjemme var druer - men dessverre så ble de spist opp før jeg fikk tatt bilde så jeg har lånt ett fra frukt..no  Glad for at både små og store i huset er glade i frukt, så det får gå sin gang.
drue

Drue kommer opprinnelig fra Asia hvor den har vært kjent i over 5000 år, og er en av de eldste fruktene vi kjenner. I dag er drue en av de mest dyrkede fruktene i verden. Det finnes tusenvis av druesorter, og mest vanlig er det å skille mellom grønne, røde og blå, og mellom borddruer og vindruer. Av det som høstes av druer går kun 10 % til å spises naturell. Hele 80 % går til vin- og brennevinsproduksjon og resten til rosiner, saft og hermetikk. Smak, konsistens og størrelse varierer avhengig av sort, og det finnes også stenfrie varianter. Druer modnes ikke etter høsting og skal derfor høstes modne.

Drue spises naturell som forfriskning, i fruktsalat, til ost, eller dessert. Drue har en fin smak og passer til fjørfe og stekt kjøtt. Drue har et stort bruksområde og er i tillegg dekorativ på fruktfat.

Drue inneholder mineraler som fosfor, jern og kalsium. Frukten inneholder også druesukker som raskt opptas i blodet.
Har du lyst til å lese om flere Der så ta en titt her

6 kommentarer

Petunia

18.okt.2009 kl.10:26

Haha! Det er vanskelig å la druene ligge, ikke sant!

Det er akkurat som chips! Har du tatt en, så må du bare fortsette.

Dompap er en vakker fugl. Vi har den på fuglebrettet her hele vinteren. Den kommer nå som kulden setter inn og da er liksom vinteren offisielt åpnet.

Hulter til Bulter - Margrethe

18.okt.2009 kl.16:47

Her var det mye nytt å lese om "gamle kjente". Jeg synest Dompap er en nydelig liten fugl, og skulle gjerne hatt den på fuglebrettet. Men de siste årene har den vært borte vekk. Druer er kjempegodt. Og har du sett hvor flotte bladene på druerankene er? Særlig om høsten når de begynner å visne.

Qehenne

18.okt.2009 kl.17:48

Dompappen for meg er jul. Det er gjerne rundt de tidene vi får disse på matbrettet her hos oss.

18.okt.2009 kl.18:10

slik er D for meg. Du er enestående

Du er mer verdt enn noen kan måle

Du har noe å gi andre

Du kan noe som er spesielt for deg

Du har gjort noe du kan være stolt av

Du kan godta andre

Du duger til noe

Du har evne til å forstå og lære av andre

Der er noen som er GLAD I DEG

f

18.okt.2009 kl.19:03

Dompapp er julefuglen , og den er nå ekstra fin også da.

F

Camilla :)

18.okt.2009 kl.19:29

Som jeg skrev til noen andre med dompap som valg: Dompap er en av mine favorittfugler, fordi at da jeg var liten hadde farmor alltid dompap (eller ekorn!) på fuglebrettet ;)

Ha en fin søndag!

Skriv en ny kommentar

hits