ABC i ord og bilder - I

i Uka går ifra meg kjennes det ut som - året er jo også snart over, men aller først får jeg vel skrive om I/i som er denne ukes bokstav.
Jeg har valgt meg INGEFÆR, kort og greit på grunn av at det er ett krydder som i disse dager blir brukt en del :)
i 007  i 008

Ingefær er en gammel kulturplante som har vært dyrket i mange tusen år i Kina, India og flere afrikanske land. Det er den kraftige underjordiske stengelknollen som er spiselig og den spesielle fasongen kommer av flere bladskudd og utvekster under vekstperioden. Ingefær er lys brun utvendig med en svak gulgrønn farge innvendig. Hvis man knekker knollen over kjenner man straks dens friske duft. Duften kommer fra plantens eteriske oljer som inneholder aromatene zingeron og gingerol. Ingefær brukes som krydder på linje med den tørkede varianten, men har en langt friskere smak fersk enn tørket.

Bruksområde

Ingefær har et stort anvendelsesområde. Før bruk må den renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan bitvis presses i hvitløkpresse eller rives på rivjern til krydder. I en del gryteretter kokes skiver av ingefær med i retten, men fjernes før servering. Ingefær kan brukes i karriretter, til lam, svin, fisk, kylling eller kinamat og er også en viktig bestandel i marinade for orientalske kjøttretter. Roten kan også brukes i fruktsalat og i bakverk sammen med eple og pære.

Egenskap

Ingefær har en flott smak og aroma og setter en spiss på mange retter. Siden vi har et begrenset forbruk av ingefær kan vi ikke snakke om noen ernæringsmessige egenskaper. Ingefær er lenge blitt brukt som legemiddel. Ved sår hals kan en skive ingefær trekke med i teen eller man kan legge en skive ingefær på tungen. Ingefær hevdes også å hjelpe mot kvalme, reisesyke og svangerskapssmerter
 (info frukt.no)


Ingefær mot reisesyke:
Kok ingefær og 1 ts honnning og kjør i blender med kokevannet. (har aldri prøvd dette, for her tyr vi til plaster over navlen)

Pepperkaker
1/2 kg mørk sirup 
1/2 kg sukker 
3 egg
1/4 kg smør
1 strøken ts pepper
1 strøken ts ingefær
1 strøken ts kanel
1 strøken ts nellik
1 ts hjortesalt
ca 1 kg hvetemel

Kok sirup og sukker sammen. Arbeid så alt det andre sammen.
La det stå kjølig til neste dag.
Denne er god å holde på med - barna liker denne oppskrifta.

Har du lyst til å lese flere I-innlegg så se her inne på abc-bloggen

6 kommentarer

wenche/Chawo

24.nov.2009 kl.08:46

Du verden hva man får vite om ingefær.Nå er ikke jeg den store pepperkake bakeren( er så enkelt å bare kjøpe en boks,nå som ungene er store) men jeg bruker ingefær i krydderkaken min,der må den være med for å få den riktige smaken.

Sommertid

24.nov.2009 kl.18:13

Ingefær er et krydder som blir ofte brukt her i huset, både i pulver og i fersk form.

Alt fra gryteretter , kjøttkaker og til bakeverk. Og så lager jeg ingefærte innimellom, med fersk ingefær må vite. men noen pepperkaker blir det ikke i år. Blir ikke spist opp.

Petunia

24.nov.2009 kl.19:00

Tiden går fort. Det er sant! Fortere skal det gå fremover mot jul også....

Ingenfær hører julen til. Jeg kjenner lukten bare jeg tenker på det!

Flott valg for I!

Anne-Lise

24.nov.2009 kl.20:08

Flott I dette da, og det er vel snart på tide å bake til jul! hmmm tiden flyr! Ha en flott uke!

strikkelise

24.nov.2009 kl.21:59

Takker for en fin oppskrift og bra kunnskap.

TorAa

24.nov.2009 kl.22:59

Tusen takk,

Ingefær brukes altfor sjelden i Norge nå for tiden.

Har inntrykk at det var vanligere i tidligere tider.

Drakk til og med Ingefær "øl".

Det siste har jeg ikke sett på en tid. Bortsett fra noen steder som har importert Ginger Ale.

Skriv en ny kommentar

hits