ABC i ord og bilder - K

k


N skulle jeg vel ha sagt noe om plassen jeg bor - Kolvereid, men jeg har istedet valgt klementiner,
rosa 006

Bde jeg og de andre 3 i huset spiser noen kg av disse i lpet av desember mned for si det slik - det er jo kjempegodt.

Mange omtaler klementiner som mandariner. Det er ikke riktig. For avlive myten en gang for alle: De sm ste sitrusfruktene vi kjper vinterstid er klementiner - ikke mandariner.

I 1902 klarte presten Pierre Clment fra Algerie krysse mandarinen med en annen sitrusfrukt, nemlig pomerans. Dermed s klementinen dagens lys. Om grunnen var at Clment var lei steinene i mandarinene, vites ikke, men denne herlige sitrusfrukten - som ankom Norge frst i 1963 - har iallefall blitt veldig populr her til lands.

Klementinen har orange skall og fruktkjtt. Smaken er intensiv, st og oppfriskende. Fruktkjttet er veldig saftig og frukten er lett skrelle. De er nesten steinfrie. Finner du steiner i en klementin, s tyder det p at treet har vokst nr et sitrontre, og blitt bestvet av det.

Vi importerer klementiner fra Spania og Marokko fra november til mars. Rundt 20.000 tonn finner veien til Norge, og det aller meste av dette rundt juletider.

Mandarinen var den aller frste av de sm sitrusfruktene som vi ble kjent med og de sm sitrusfruktenes "mor". Den importeres s si ikke lenger til Norge fordi den inneholder for mange steiner for den norske gane. Vi velger heller de nye steinfattige sortene - som klementin.

Vi spiser ca. 5 kg pr. person i ret av denne ste lille sitrusfrukten - mesteparten i desember.
(kilde frukt.no)


kanel ogkardemomme er to ting som jeg bruker en del av n i desember.
5fdes 007

Ett eksempel kan vre disse:
Pepperntter
500 gram smr
500 gram sukker
2 dl flte
3 ts ingefr
2 ts malt kanel
2 ts malt pepper
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
2 ts natron
ca 1 kg hvetemel
Slik gjr du:
Rr smr og sukker hvitt.
Tilsett flte, krydder og mel iblandet natron. Bland godt sammen.
Sett deigen kald, gjerne natten over.
Trill deigen i sm emner og del i biter som rulles til sm kuler - valnttstore.
Sett kulene p stekebrettet- smurt eller med bakepapir og stek dem ved 190 grader i 12-13 minutter.

Jeg er spent p nrkakelinna:) kommer i r.
Hva er n kakelinne for noe da? jo det er en folkelig betegnelse p mildvrsperiode omkring midten av desember. Da foregr julebakingen, og folketroen ville ofte ha det til at mildvret skyldtes varmen fra alle bakerovnene. (caplex.no)

Inne p ABC bloggen finner dere flere K-er, s bare ta en titt.

8 kommentarer

Petunia

06.des.2009 kl.12:03

Klementiner er ikke det verste man kan spise i desember! Hiv innp sier jeg!

Pepperntter er godt! Ja, s gode er de at da minstemann bakte noen p skolen for noen r siden, som han skulle gi til morfaren i julegave, s gikk det ikke hekt etter planen. Han kom hjem med dem i en krukke som de ogs hadde dekorert p skolen,men peppernttene var alts s gode at spiste han opp alle sammen fr jul og mofaren fikk bare en tom krukke!

Slikt som skjer det!

qehenne

06.des.2009 kl.12:28

Klementiner spiser vi veldig mye av n i desember, som dere gr det i kilo! De er jo bare nydelige n, Baksten blir det s som s med, da vi ikke spiser s veldig mye av det. Men mye god mat og masse godter hrer frjulstiden til her hos oss. Ha en riktig god uke!

Henny

06.des.2009 kl.13:49

Klementiner er godt! Et af de f sunde indslag i den traditionelle julemad.

TorAa

06.des.2009 kl.14:24

Kakelinna kommer sikkert i r ogs.

Da kan vi kose oss med kromkaker og klementiner

Irene

06.des.2009 kl.18:43

Krise .... jeg glemte kjpe inn klementiner fr helgen, og n er det tomt :o))

Turid

06.des.2009 kl.18:52

Klementiner er bare godt, har kjpt inn n. Har de i kjleskapet for da syns jeg de smaker best, nr de er kalde. nsker deg en riktig god adventsuke.

mia

06.des.2009 kl.23:23

vad kul, det visste jag inte, att mildvdret skulle ha haft sammanhang med bakugnarna. det r s fint med allt nytt man lr sig :)

Linsky

07.des.2009 kl.20:32

Ja, hurra for klementinene!

Skriv en ny kommentar

hits