ABC i ord og bilder - K

k


Nå skulle jeg vel ha sagt noe om plassen jeg bor - Kolvereid, men jeg har istedet valgt klementiner,
 
rosa 006

Både jeg og de andre 3 i huset spiser noen kg av disse i løpet av desember måned for å si det slik - det er jo kjempegodt.

Mange omtaler klementiner som mandariner. Det er ikke riktig. For å avlive myten en gang for alle: De små søte sitrusfruktene vi kjøper vinterstid er klementiner - ikke mandariner.

I 1902 klarte presten Pierre Clément fra Algerie å krysse mandarinen med en annen sitrusfrukt, nemlig pomerans. Dermed så klementinen dagens lys. Om grunnen var at Clément var lei steinene i mandarinene, vites ikke, men denne herlige sitrusfrukten - som ankom Norge først i 1963 - har iallefall blitt veldig populær her til lands.

Klementinen har orange skall og fruktkjøtt. Smaken er intensiv, søt og oppfriskende. Fruktkjøttet er veldig saftig og frukten er lett å skrelle. De er nesten steinfrie. Finner du steiner i en klementin, så tyder det på at treet har vokst nær et sitrontre, og blitt bestøvet av det.

Vi importerer klementiner fra Spania og Marokko fra november til mars. Rundt 20.000 tonn finner veien til Norge, og det aller meste av dette rundt juletider.

Mandarinen var den aller første av de små sitrusfruktene som vi ble kjent med og de små sitrusfruktenes "mor". Den importeres så å si ikke lenger til Norge fordi den inneholder for mange steiner for den norske gane. Vi velger heller de nye steinfattige sortene - som klementin.

Vi spiser ca. 5 kg pr. person i året av denne søte lille sitrusfrukten - mesteparten i desember.
(kilde frukt.no)


kanel og kardemomme er to ting som jeg bruker en del av nå i desember.
5fdes 007

Ett eksempel kan være disse:
Peppernøtter
500 gram smør
500 gram sukker
2 dl fløte
3 ts ingefær
2 ts malt kanel
2 ts malt pepper
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
2 ts natron
ca 1 kg hvetemel
Slik gjør du:
Rør smør og sukker hvitt.
Tilsett fløte, krydder og mel iblandet natron. Bland godt sammen.
Sett deigen kald, gjerne natten over.
Trill deigen i små emner og del i biter som rulles til små kuler - valnøttstore.
Sett kulene på stekebrettet - smurt eller med bakepapir og stek dem ved 190 grader i 12-13 minutter.

Jeg er spent på når kakelinna:) kommer i år.
Hva er nå kakelinne for noe da? jo det er en folkelig betegnelse på mildværsperiode omkring midten av desember. Da foregår julebakingen, og folketroen ville ofte ha det til at mildværet skyldtes varmen fra alle bakerovnene. (caplex.no)

Inne på ABC bloggen finner dere flere K-er, så bare ta en titt.

8 kommentarer

Petunia

06.des.2009 kl.12:03

Klementiner er ikke det verste man kan spise i desember! Hiv innpå sier jeg!

Peppernøtter er godt! Ja, så gode er de at da minstemann bakte noen på skolen for noen år siden, som han skulle gi til morfaren i julegave, så gikk det ikke hekt etter planen. Han kom hjem med dem i en krukke som de også hadde dekorert på skolen,men peppernøttene var altså så gode at spiste han opp alle sammen før jul og mofaren fikk bare en tom krukke!

Slikt som skjer det!

qehenne

06.des.2009 kl.12:28

Klementiner spiser vi veldig mye av nå i desember, som dere går det i kilo! De er jo bare nydelige nå, Baksten blir det så som så med, da vi ikke spiser så veldig mye av det. Men mye god mat og masse godter hører førjulstiden til her hos oss. Ha en riktig god uke!

Henny

06.des.2009 kl.13:49

Klementiner er godt! Et af de få sunde indslag i den traditionelle julemad.

TorAa

06.des.2009 kl.14:24

Kakelinna kommer sikkert i år også.

Da kan vi kose oss med kromkaker og klementiner

Irene

06.des.2009 kl.18:43

Krise .... jeg glemte å kjøpe inn klementiner før helgen, og nå er det tomt :o))

Turid

06.des.2009 kl.18:52

Klementiner er bare godt, har kjøpt inn nå. Har de i kjøleskapet for da syns jeg de smaker best, når de er kalde. Ønsker deg en riktig god adventsuke.

mia

06.des.2009 kl.23:23

vad kul, det visste jag inte, att mildvädret skulle ha haft sammanhang med bakugnarna. det är så fint med allt nytt man lär sig :)

Linsky

07.des.2009 kl.20:32

Ja, hurra for klementinene!

Skriv en ny kommentar

hits